Kundanpassade profiler

Profiler och komponenter

Oändliga möjligheter

Nästan alla konstruktionsproblem kan få en enkel lösning: Aluminiumprofiler. Aluminium istället för stål, koppar, plast och trä.

Aluminium är mycket lätt att forma. Verktygskostnaderna är rimliga och de tekniska begränsningarna är få. Slutprodukten får kvaliteter såsom låg vikt i kombination med mycket hög ytfinish och korrosionshärdighet.

Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig med just din profil och dina behov.

Extrudering (Pressning)

Tack vare modern teknik är kvaliteten på profilerna högre än någonsin. Från vår största extruderingslinje producerar vi aluminiumprofiler med en kraft av 35 MN. Vi kan tillverka profiler upp till 640 mm breda.

Vid extrudering utgår man från ett uppvärmt aluminiumgöt som är kapat i rätt längd för press och profilform. Sedan pressas götet genom verktyget som en sprits och den färdiga profilen kommer ut på andra sidan. Beroende på storlek kan man ha flera likadana former i verktyget för att på så sätt optimera processen. Sedan kyls profilen snabbt ner med hjälp av luft eller vatten.

När profilen har svalnat sträcks den ut för att få den rak och frigöra spänningar. I detta skede är profilen cirka 50 m lång. Härefter kapas den ner i de längder som önskas. Efter detta kommer åldring för att uppnå önskad hårdhet. Därefter skickas profilen vidare till kund eller till vidareförädling.

Ytbehandling

Ytbehandling ökar ytterligare de potentiella möjligheterna av materialet och ger estetiskt vackra och mycket slitstarka ytor. Våra ytbehandlingsanläggningar är specialiserade på pulverlackering och anodisering av aluminium, vilket ökar dess naturliga korrosionsbeständighet och livslängd.

Pulverlackering – färgstarka möjligheter och en slitstark yta

Pulverlackering ger utmärkt mekanisk och kemisk resistens och erbjuder många färgalternativ. RAL-färgskalan används normalt men även NCS-skalan är möjlig att använda. Detaljerna förbehandlas för lackering med en miljömedveten kromfri förbehandling för att förbättra vidhäftning och bindning av färgen. Kraven för den målade ytan påverkar valet av typ av pulver. Polyesterpulver är väderbeständigt och gulnar  inte i UV-ljus och värme. Sedan 2001 har vår pulvermålningsanläggning uppfyllt kraven i den tyska GSB-standarden.

Anodisering förbättrar utseendet och korrosionsbeständigheten

Anodisering är en ytbehandlingsmetod som används på aluminium för att bilda ett oxidskikt på ytan med hjälp av elektrokemiska metoder. I anodiseringsprocessen sänks detaljerna ned i en elektrolytlösning. När en elektrisk ström passerar genom lösningen frigörs syre, och detta reagerar med aluminiumet som bildar den önskade tjockleken av oxidskikt på ytan. Tjockleken och egenskaperna hos det skiktet kan regleras genom att ändra den elektriska strömmen, verkningstiden och sammansättningen hos elektrolyten. Ytan som uppstår är extremt hård, tät och slitstark, och förstärker den naturliga metalliska ytan.

Vi använder oss av två olika anodiseringmetoder:
  • Naturlig anodisering (LV) för inom- och utomhusbruk, en nyans och flera olika skikttjocklekar.
  • Elektrolytisk färganodisering (ES) för inom- och utomhusbruk, sju standard färgtoner.

Även andra färger kan levereras om så önskas.

Kontaktuppgifter

Nordisk Alu Profil AB
Kristinebergsvägen 13
SE-302 41 Halmstad

+46 35 22 75 30
info@nordiskaluprofil.se